9, 14, 18 krt goud: wat is eigenlijk het verschil? Dat is een vraag die we bij trouwringen Heusden vaak krijgen. Het aantal karaat in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit, ofwel het “karaat” van uw trouwringen. In uw trouwring staat een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in uw ring verwerkt is. In Nederland zal er vaak 585 in een eikenblaadje staan. Dit staat voor 14 karaat. Andere aanduidingen hiervoor zijn: 14 k, 14 krt of 585/1000. Dit wil zeggen dat bij 14 krt. sieraden van de 1000 delen er 585 delen puur goud zijn. Als u 100 gram 14 krt. goud heeft, dan betekent dit dat u 58,5% puur goud in uw handen heeft. In Nederland worden de meeste sieraden gemaakt van 14 krt. goud.

Hoe hoger het karaat van het sieraad, hoe meer goud erin verwerkt zit.  Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt. Hierdoor is het beter te bewerken. De toevoeging (legering) bepaalt de kleur van het goud. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium.

Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat dit bevat 99,99% goud

  • 18 karaat bevat 75% puur goud
  • 14 karaat bevat 58,5% puur goud
  • 9 karaat bevat 33,75% puur goud

In landen om ons heen worden regelmatig sieraden aangeboden van een lager gehalte goud, b.v. 9 karaat. In Duitsland en Engeland is dit heel gebruikelijk. De Nederlandse wet is echter streng en stelt de eis dat de aanduiding gouden sieraad alleen gebruikt mag worden als het gehalte minimaal 14 karaat is.

Makkelijk voor u om te weten is dat u bij trouwringen Heusden zelf kunt kiezen voor het gehalte goud in uw trouwringen. Hoe hoger het gehalte goud in uw trouwringen, hoe duurder. Kiest u voor een luxe variant met veel goud of liever toch voor een goedkopere uitvoering met minder goud. Het is allemaal mogelijk bij trouwringen-Heusden. We leggen u graag de verschillen en mogelijkheden uit!