De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door de 4 C’s:

  • Cut: de slijpvorm
  • Color: de kleur
  • Clarity: de helderheid
  • Carat: het gewicht

De slijpvorm bepaalt hoe het licht in de diamant wordt weerspiegeld. Een ruwe diamant kan zoveel op een gewone kiezelsteen lijken, dat de meeste mensen er zonder meer aan voorbij zouden lopen. Alleen vakmensen zijn in staat de schittering van een ruwe diamant naar boven te halen. Terwijl de natuur de kleur en de helderheid bepaalt, is de slijpvorm afhankelijk van de vakman die de steen splijt. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld zo’n 50% van zijn oorspronkelijke gewicht. De slijper staat daarom voor de taak de facetten zodanig aan te brengen dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst.

De kleur van een diamant kan variëren van kleurloos tot lichtgeel. Hoe kleurlozer de diamant, hoe waardevoller de diamant is. Echt uitzonderlijk zijn diamanten met een natuurlijke, heldere gele, oranje, groene, blauwe, roze of zelfs rode kleur. Deze zeldzame edelstenen worden “fancy colour” diamanten genoemd. Deze kostbare edelstenen zijn zeldzaam, maar geven uw trouwring een exclusieve uitstraling.

De helderheid van een diamant geeft aan hoe zuiver de steen is. Elke steen heeft insluitsels (onvolkomenheden). De meeste insluitsels worden pas zichtbaar onder een loep. Een diamant die met een tienmaal vergrotende loep geen insluitsels vertoont, wordt loepzuiver genoemd. Hoe minder van deze insluitsels, des te helderder en kostbaarder de diamant is.

Het gewicht van de diamant wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram. Vaak wordt het gewicht aangegeven in puntjes. Eén karaat is gelijk aan 100 puntjes.